Pyörittelimme mielessämme ajatusta ”lihapitoisesta kalakukosta”. Päädyimme sitten kääräisemään ruistaikinaan tuntitolkulla haudutettuja häränhäntäpaloista perattua lihaa. Ajatukset menivät myös karjanpiirakan suuntaan, kun valelimme nyytit uunista tulon jälkeen vesi-voiseoksella. Kaveriksi lihanyytille teimme uunijuureksia, joista itseoikeutetusti tällaiseen kotimaiseen settiin pääsi kaskinauris. Tykkäämme itse hurjasti myös palsternakasta ja punajuuri tuo taas kaivattua väriä annokseen. Kastikkeena toimi häntien haudutusliemi siivilöitynä ja kokoonkeitettynä.
Häntien resepti on mukaeltu tästä postauksesta, joka on saanut inspiraationsa Siskot Kokkaa- blogista. Muuten reseptit ovat omaa sovellusta.
Häränhännät
- 1,5 kg häränhäntiä
- 4 sipulia
- 3 porkkanaa
- 140g paketti pekonikuutioita
- 4 dl punaviiniä
- 0,5dl portviiniä
- 0,25dl punaista balsamicoa
- 0,75 dl punaviinietikkaa
- 1 valkosipulinkynttä rikottuna
- reilu nippu timjamia
- 2 rkl vasikanfondia
- 7 dl vettä
Suolaa ja pippuroi huoneenlämpöiset häränhännät. Laita pataan öljyä ja kuumenna se. Ruskista sitten häränhäntiä joka puolelta kauniin värisiksi padassa. Nosta hännät syrjään odottamaan.
Lisää pataan sen jälkeen suurehkoiksi paloiksi pilkotut porkkanat, sipulilohkot ja pekonikuutiot. Paista n. 1-2 minuuttia, kunnes sipuli kuullottuu ja pekoni antaa rasvaansa kasviksille. Laita sitten häränhännät takaisin pataan vihannesten päälle ja kaada sekaan viinit, punaviinietikka ja balsamico. Kiehuta pataa n. 2 min kovalla tulella.
Madalla sitten lämpöä ja lisää yrtit, valkosipuli, fondi ja vettä.
Laita uuniin 175 asteeseen ja kypsennä häränhäntiä n. 3 tuntia, kunnes liha irtoaa luusta melkein itsestään.
Perkaa hännät luista ja paloittele lihaa vielä hiukan, niin että ne ovat suupaloja. Tarkista maku tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
RUISTAIKINA
12:lle nyytille
- 2, 5 dl vettä
- 20 g voita sulatettuna
- 5-6 dl ruisjauhoja
- 1 tl suolaa
+ ruisjauhoja kaulitsemisvaiheeseen
+ vettä ja sulatettua voita seoksena voiteluun kun nyytit otetaan uunista
Sekoita taikinan aineet keskenään.
Jaa taikina palluroiksi ja kaulitse niistä ympyränmuotoiset ”letut”.
Laita letun keskelle häntälihasilppua ja taita reunat keskelle niin että saat aikaan nyytin.
Ripottele uunipellille ruisjauhoja. Laita valmiit nyytit pellille jauhojen päälle. Paista 225 asteisessa uunissa noin vartin tai kunnes ruistaikina on kypsä.
Valele uunituoreet nyytit vesi-voiseoksella. Tarjoa.
UUNIJUUREKSET
- palsternakkaa
- kaskinaurista
- punajuuria
- sormisuolaa
- timjamia tuoreena
Kuori ja pilko palsternakka ja kaskinauris ronskeiksi paloiksi. Tarkista kaskinauriin maku, ettei se ole kovin kitkerä. Laita höyrystymään kunnes pehmenevät vähän.
Keitä punajuuria vedessä kunnes pehmenevät vähän. Kuori ohuesti. Pilko.
Laita esivalmistellut juurespalat pellille ja ripottele päälle öljyä. Kypsennä 200 asteisessa uunissa kypsiksi. Ripottele päälle sormisuolaa ja tuoretta timjamia.
PORTVIINIKASTIKE
Siivilöi häränhäntien kypsennyksessä käytetty liemi. Keitä kokoon. Meillä meni noin 1/3 alkuperäisestä, jolloin kastike oli ihanan tumman ja paksun makuista.
Reseptin lähettäjä: Sillä Sipuli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti