- 2 dl poron tai naudan verta
- 0,5 dl vaaleaa suomalaista lager-olutta
- 0,5 dl täysjyväspelttijauhoja
- 0,5 dl täysjyväohrajauhoja
- n. 3,5 dl ruisjauhoja (+ hieman leivontaan)
- ¼ tl soodaa
- ½ tl suolaa
- 1 tl kuivattua meiramia
- ¼ tl hienoksi rouhittua valkopippuria
Keitä kampsuja kevyesti suolalla maustetussa kiehuvassa, väljässä vedessä vähintään 40 minuuttia. Kapsujen keitto onnistuu siten, että pudotat kattilaan yhden kampsun kerrallaan: kampsu putoaa ensiksi kattilan pohjalle, ja nousee sitten hetken kuluttua pintaan. Vasta kun kampsu on noussut pintaan, voit pudottaa kattilaan seuraavan kampsun. (Jos erehdyt pudottamaan useita kampsuja kerrallaan veteen, ne todennäköisesti tarttuvat kiinni toisiinsa.)
Keitetyt, vedestä nostellut kampsut voi myös hyvin pakastaa. Kampsut voi nautiskella sellaisenaan keitettynä, mutta maistuvat huomattavasti paremmille ohueksi leikattuina, voissa hieman reunoiltaan rapeiksi paistettuina palasina (kuten tässä annoksessa on tehty).
Sipulinen olutkastike kampsuille
(n. neljälle)
- 40 g normaalisuolaista voita
- 100 g salottisipuleita viipaloituna
- 2 tl ruokosokeria
- 1,5 dl vahvahkoa riistalientä (tai n. 1 rkl riistafondia veteen)
- 3 dl Nokian Panimon Keisari – munchener olutta
- 1 rkl vehnäjauhoja
- mustapippuria & suolaa
- pieni kourallinen tuoretta persiljaa silppuna
Keittele noin varttitunti. (Jos koostumus jää liian löysäksi, keittele sen verran kauan kasaan että kastike on sopivan paksuista.) Lisää viimeiseksi mustapippuria, persiljaa ja tarvittaessa suolaa. Tarjoa voissa paistettujen kampsujen kanssa.
Karpalohillo
(n. neljälle)
- 200 g karpaloita
- 2 rkl vettä
- 0,75 dl sokeria
Kaskinauris-puikulakakkuset
(n. neljälle)
- 150 g normaalisuolaista voita
- 1 dl kermaa
- 350 g kaskinauriita
- 500 g puikulaperunoita
- hieman suolaa ja valkopippuria
Täytä vuoat kerroksittain kermassa & voissa kastetuilla perunoilla ja nauriilla. Jos kulhoihin jää vielä voi-kermaseosta, kaada se vielä viimeiseksi annosvuokiin. Taita leivinpaperireunat päällimmäisen kerroksen päälle ja nosta paperin päälle vielä jonkinlainen paino (jos käyttämäsi vuoat menevät sisäkkäin, toinen, tyhjä vuoka vedellä puoleen väliin täytettynä sopii mainioksi painoksi). Pienten annoskakkusten sijaan homman voi toki tehdä isoon kakkuvuokaan ja leikata sitten valmiista kakkusesta sopivia annospaloja – palastelu saattaa kuitenkin olla hieman haastavaa.
Paista kakkusia 200 asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Painoja kannattaa paistamisen puolessa välissä painaa varovasti alaspäin: tarkoitus olisi saada peruna- ja nauriskerrokset kypsymään mahdollisimman tiiviisti. Peruna saa kypsyä reilun soseiseksi, nauris muuttuu kypsyessään ihanan makeaksi! Anna kypsien kakkusten vetäytyä ainakin kymmenisen minuuttia ja kumoa ne sitten varovasti lautasille. Koristele kakkuset tuoreella persiljasilpulla ja puikulapotuista tehdyillä sipseillä.
Puikulasipsit
- kuorittuja puikulapottuja
- rypsiöljyä
- suolaa
Reseptin lähettäjä: Ahmija
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti